U interesu je svih naših doktora da postanu članovi društva. Kao član stječete pravo na mnoge beneficije i priliku da ojačate društvo kojemu je osnovni zadatak napredak struke, poboljšanje organizacije i uvjeta rada naših liječnika.

MIŠLJENJE PACIJENATA O NAŠEM RADU

Prim. mr.sc. Bruno Mazzi dr.med.,
spec. opće med. Nevenka Krčmar,
Nikola Gržalja,
Daniel Ferlin,
Ante Ivančić,
Zdravko Grgurev,
Vesna Kroato Vujčić,
Mario Malnar

Sažetak:

Mišljenje pacijenta o našem radu je važan element pri određivanju kvalitete tog rada. Autor se zato uz suradnju članova upravnog odbora Hrvatskog društva obiteljskih doktora odlučio na provedbu anonimne ankete na različitim područjima Hrvatske. Obuhvaćena su područja sjeverozapadne i istočne Hrvatske izvan najvećih gradova sa sličnom organizacijom službe. Htjelo se time stvoriti približnu sliku o stavovima naših pacijenata o našem radu i o problemima koje bi u svom radu trebali otkloniti. Korišten je malo modificiran Europep upitnik koji se koristi u Europi kod sličnih anketa i 10.000 anketnih listića je podijeljeno u 100 ordinacija opće/obiteljske medicine(po 100 u svakoj ordinaciji). Anketa je provedena na području Rovinja, Poreča, Umaga, Labina, Opatije, Čakovca, Đakova i Vinkovaca. Kako je anketa rađena na relativno velikom broju uzoraka ,podaci su statistički signifikantni za anketirana područja .Sve podatke iznad 10% negativnih odgovora smatrali smo značajnim. Postotak negativnih odgovora varirao je od 15-45% ,pa se većina pacijenata ipak izrazila pozitivno o našem radu. Na svim ispitanim područjima pacijenti su se požalili na četiri ista problema:» Nedovoljno zanimanje liječnika za njihove probleme, ne pozivanje na sistematske preglede i potrebna cijepljenja ,ne pripremanje za specijalistički pregled ili bolnicu i na dugo čekanje u čekaonici». Na nekim se područjima i kod nekih liječnika javljao i mnogo širi spektar negativnih odgovora ,što ukazuje i na određene razlike u kvaliteti zdravstvene zaštite, što nam je samo bila potvrda naše postavke, da anketa primarno mora poslužiti nama samima, da bi otklonili nedostatke i poboljšali vlastiti rad.


Napomena:

Potpuni članak možete dobiti na sljedećoj adresi: MIŠLJENJE PACIJENATA O NAŠEM RADU. Dokument je dan u Adobe Acrobat™ (PDF) formatu.